Varför har inte Sverige arrangerat en EURO 2020 match?

Europamästerskapet i fotboll år 2020 kommer bli nummer 16 av Europamästerskap i fotboll sedan starten. Vanligtvis brukar det arrangeras av ett eller två länder men den 6 december år 2012 meddelade UEFA att det sammanlagt skulle vara tretton länder över hela Europa som får chansen att arrangera. För den som tycker om att spela på nätet och letar de bästa oddsbonusar 2022 är fotbollsevenemang som EM ett utmärkt tillfälle. 

Ändring på format

Det var på en presskonferens den 30 juni 2012 som UEFAs president Michel Platini föreslog att EM 2020 istället skulle spridas mellan 12-13 städer runt om i Europa. Alltid tidigare hade EM arrangerats av en eller två städer. Senare samma år bestämde UEFA att mästerskapet skulle fira sitt 60-årsjubileum och arrangeras och organiseras över ett flertalet länder istället. På grund av den tidens ekonomiska svårigheter inom Europa ansåg Platini att detta var ett logiskt beslut. Däremot väckte beslutet kritik från andra inblandade som supportrar och liknande. Bland annat från Turkiet som planerade att söka mästerskapet fick beslutet ta emot stor kritik. 

Riktlinjer inför beslutet om värdstäder

UEFA offentliggjorde riktlinjerna inför valet av värdstäder och deras arenor den 25 januari 2013 och dessa såg ut som följer:

  • 12 städer kommer att organisera fyra matcher vardera. Stad nummer 13 ska arrangera semifinalerna och finalen. Varje stad får endast välja en arena och det är endast en stad per land.
  • Rekommendationen är att den lägsta arenakapaciteten är 70 000 människor för semifinalen och finalen, 60 000 människor för kvartsfinaler och 50 000 människor för gruppspelsmatcherna och åttondelsfinaler. Nya arenor för EM måste ha börjat byggas senast år 2016.
  • Max två värdländer kommer att bli lottade i samma grupp i gruppspelsfasen. De blir då garanterade att minst två matcher kommer att spelas på hemmaplan. Däremot finns det ingen garanti att någon av utslagsmatcherna kommer att vara på hemmaplan. Fördelningen av värdstäder kommer att ta hänsyn till resesträckor medan sammansättningen av lag kommer att beslutas genom lottning och seedning.

Så går budprocessen till

Även om formatet har förändrats går budprocessen på vilka städer som får arrangera EM 2020 till på ungefär samma sätt. Under Euro 2016s budprocess var bland annat ett av kraven att bara 54 fotbollsorganisationer som har koppling till UEFA har kvalifikationer att arrangera mästerskapet. Det är också tillåtet att slå samman sin röst med en annan medlem och till och med i unika fall går det att slå samman tre röster. Från början skulle UEFA använda sig av nio arenor under Euro 2016, de har dock ändrat sig och kommer nu använda tio arenor istället. De tidigare nio arenorna skulle användas enligt den här tabellen: 

  • 2 arenor med 50 000 platser
  • 3 arenor med 40 000 platser
  • 4 arenor med 30 000 platser

Val av platser

Presidenten för UEFA, Michel Platini, meddelade i maj 2013 att han personligen skulle göra det till en prioritet att arenor som inte har arrangerat mästerskapet tidigare ska få en chans den här gången. Förutom att arenorna bör klara en viss publikkapacitet under olika sorters matcher, behöver också värdstaden ha minst två flygplatser som inte ligger nära varandra. Detta för att separera på rivaliserande fans. Det är också upp till varje lag att bestämma var deras hembas ska vara, den behöver inte nödvändigtvis vara i värdstaden.