De mest ikoniska fotbollsspelarna

Det finns många duktiga fotbollsspelare där ute vars bedrifter på planen vi gärna imponeras av. Att springandes kunna hantera bollen med fötterna och kunna föra den till motståndarlagets planhalva och, förhoppningsvis, till målet är en bedrift som vi tror att många som avundas. 

Genom åren har det funnits en hel del spelare som utmärkt sig extra mycket på planen. De kanske har hanterat bollen på ett utmärkande sätt, eller bara haft ett riktigt driv som gjort dem till några av de bästa. 

Här tänkte vi gå igenom några internationella fotbollsspelare som genom sina bedrifter i sporten verkligen kan klassas som ikoniska.

Zlatan Ibrahimovic

Självklart finns allas vår Zlatan i toppen på denna lista och han brukar räknas som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Under sin karriär så har han (hittills) spelat i många kända topplag utomlands, som FC Barcelona och AC Milan. Oavsett vilket lag han har spelat i så har han alltid gjort sitt bästa och han är en av de bästa målskyttarna inom Serie A.

Hayden Schiff from Cincinnati, USA, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Pelé

Den brasilianska spelaren Pelé har fått en riktig status som den bästa fotbollsspelaren genom tiderna och han är även en av världens mest kända idrottsmän. När han spelade för Brasiliens landslag mellan 1951 och 1971 var han delaktig i att leda dem till VM-guld både 1958 och 1970. Under sin karriär var Pelé väldigt känd som en oerhört duktig målskytt och han gjorde totalt 767 mål på 831 officiella matcher, dessutom var han en lika imponerande målskytt på träningsmatcher.

Diego Maradona

Diego Maradona från Argentina var en fotbollsspelare med en stor talang, det var som om hans fötter var magiska när han sprang med bollen på planen. Han hörde inte till de längre spelarna och kunde därför enkelt slinka förbi de andra med en boll som hade närkontakt med hans fötter. Han var känd för att vara karismatisk och även duktig på att få sina lagkamrater att öka sina bedrifter på planen. Hans mest minnesvärda prestation under karriären var att vinna VM-guld med sitt lag 1986,. Han spelade i VM fyra gånger och var med i 91 landskamper.

Lionel Messi

Även Lionel Messi är från Argentina, han är med i deras landslag och spelar dessutom för franska Paris Saint-Germain. Trots att han bara är 34 år gammal så har han hunnit med en hel del under sin karriär, som flertalet målrekord inom spansk och internationell fotboll. Han har också blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare fyra år på raken, plus att han även vann den titeln något år senare.

Cristiano Ronaldo

Portugisiska Cristiano Ronaldo spelar i Manchester United och 2007 gjorde han 42 mål på 49 matcher för laget vilket han belönades med Guldskon för. På planen är han väldigt snabb och skjuter bra, vilket verkligen bidragit till hans framgångar. Han är även lagkapten för det portugisiska landslaget och under EM 2016 hade han stor del i att laget vann guld. När han 2009 valde att lämna Manchester United för Real Madrid betalades den högsta övergångssumman någonsin för en fotbollsspelare, 80 miljoner pund.