Grand Hotel Stockholm – en rik historia

grand-hotel-stockholm29Detta är historien bakom hotellet som numera är ett av Sveriges högst ansedda, hotellet som höll den första Nobelfesten och det handlar om Grand Hotel Stockholm.

Grand Hotel byggdes under den senare delen av 1800-talet, närmare bestämt år 1878. Det var en fransman vid namn Régis Cadier som ansåg att Sverige behövde ett hotell i klass med de finare hotellen i resten av Europa och bestämde sig därför för att öppna Grand Hotel i vår vackra huvudstad Stockholm.

Régis Cadier fick på grund av sitt initiativ och sin erfarenhet som köksmästare Cadierbaren uppkallad efter sig. I Cadierbaren kan gäster sedan invigningen av hotellet njuta av goda drycker, frukost, brunch, lunch, middag och afternoon tea tillsammans med vänner, affärspartners och bekanta.

År 1901 var ett speciellt år för Grand Hotel Stockholm. Detta på grund av att det var då den första Nobelfesten hölls. Under denna tid kallades den för Nobelsupé och på menyn fanns med all säkerhet dåtidens finaste delikatesser. Självklart kunde de långväga gästerna övernatta på Grand Hotel och säkerligen njuta av en underbar frukost dagen efter.

Åtta år efter den första Nobelfesten givit Grand Hotel en ännu högre status byggdes den vackra Vinterträdgården. Den skulle bli ett avbrott i vardagsstressen för gästerna och en möjlighet för reflektion och avkoppling. I synnerhet skulle den sticka ut i ett snöigt och kallt Stockholm under vintrarna då den skulle lysa vackert färgglad med sina växter.

Två decennier senare kom en populär musikstil till landet och Stockholm, nämligen jazzen. Det ledde till att människor började ta sig ut på kvällarna och dansa. Självklart var Grand Hotel en populär destination för kvällspigga danssugna och så länge klädkoden följdes var alla välkomna.

När det var dags för Grand Hotel att fira 100 år hade det både skett ägarbyte och ombyggnationer. Den speciellt populära inglasade verandan presenterades då som permanent till mångas glädje.

För många celebriteter har ett Sverigebesök varit synonymt med en övernattning på Grand Hotel och så kommer det med största säkerhet att fortsätta vara.