Vad är ett hotell?

hotel”Hotell” är ett ord de allra flesta känner till. Ordets ursprung kommer från det franska ordet ”hôtel” vars ordstam är hôte som betyder ”gäst”. Men vad är egentligen ett hotell?

Man skulle kunna definiera ett hotell vid en byggnad – stor som liten – där rum, till en kostnad, erbjuds för övernattning. Vill man bara hyra enbart en sängplats, och inte ett helt rum, vänder man sig istället till ett vandrarhem.

Vanligtvis brukar inte självhushåll vara möjligt på hotell, förutom eventuellt en mikrovågsugn eller liknande. Man behöver då ordna mat på andra sätt, genom att gå ut på stan och hitta en mysig restaurang, eller så serveras måltider på hotellets restaurang – om någon sådan finns tillgänglig.

Även om detta är hur det i regel fungerar på hotell har antalet hotellägenheter ökat i Sverige på senare år.

Oavsett vad du är ute efter kan du hitta ett passande hotell i den prisklass och standard som passar dig. Det du kan lägga lite extra tanke vid, vid val av hotell, är ditt huvudsakliga syfte.

Letar du till exempel efter ett rum att övernatta i när du är i stan för ett kundmöte, eller är du ute efter en plats för vila och rekreation? När det kommer till hotell kan du hitta alla möjliga alternativ och varianter – allt från frukostbricka på rummet och spa-anläggning – till t ex duschrum som du behöver dela med andra i samma korridor.

Många hotell erbjuder också företag och organisationer att i deras lokaler och rum ha möten, kongresser och konferenser. Det är även vanligt med föreläsningar vid dessa tillfällen.

Hotellens standard brukar rangordnas genom ett system med stjärnor, i en skala från ett till fem – där de mest exklusiva och lyxigaste (därmed allt som oftast även de dyraste) hotellen har tilldelats fem stjärnor. Detta system med stjärnor är en global rankning från The Michelin Guide.