Om Ryugyong Hotellet i Pyongyang

Namnet på hotellet Ryugyong i Nordkoreas huvudstad Pyongyang är det inte jättemånga som känner till. Byggnaden går istället oftare under benämningar som ”Hotel of doom” eller ”105 building”. Den amerikanska tidningen Esquire gick till och med så långt att de kallade bygget för ”den sämsta byggnaden i mänsklighetens historia”. Det som en gång i tiden var planerat till att bli dåtidens högsta byggnad, en präktig turistattraktion och pampigt Nordkoreanskt skrytbygge, förlorade all sin status innan det ens hunnit stå färdigt.

Nordkoreanska faraos jättepyramid

År 1987 inleddes det väldiga bygget av det pyramidformade lyxhotellet i Pyongyang under Kim II Sungs regim. Skyskrapan var planerad att innehålla 3000 gästrum, 5 roterande restauranger, casinon, shoppinggallerior och kontorslokaler och skulle varit Nordkoreas mest attraktiva turistmål. Ryugyong hotellet med sina planerade 105 våningar och 330 meter, skulle blivit världens högsta byggnad och konstruktionen var planerad att stå färdig sommaren 1989. Man var så stolta över den jättelika stadspyramiden som skulle utmana grannlandet Sydkorea om turister att man redan innan byggnaden stod färdig började trycka upp frimärken med anläggningens motiv och planera inför öppnandet. Men, i samband med Sovjetunionens fall och Nordkoreas ekonomiska kris försenades inte bara bygget, utan stannade helt upp 1992 och förblev orört i 16 år. Under denna långa tid förlorade byggnaden all sin status och blev istället ett tecken för Nordkoreas stora misslyckande. Man slutade att använda frimärkena som tryckts upp med bilder av pyramiddesignen och tog bort byggnadens bild från officiella fotografier och stadskartor. De många år som anläggningen låg öde lyckades den till och med hamna i Guinness World Record Book som världens högsta obemannade byggnad. Under den långa perioden då arbetet med konstruktionen låg nere hördes inte ett ljud från den Nordkoreanska regimen om vad som skulle bli av den enorma byggnaden mitt i landets huvudstad.

Pyramidbygget återupptas av egyptiska företagare

Det egyptiska företaget Orascom Group, som tidigare hjälpt Nordkorea med andra byggen, skrev år 2008 på ett kontrakt att återuppta konstruktionen av Ryugyong hotellet. Ett nytt datum för öppnandet var satt den 15 april 2012 och byggnationerna var igång igen. Men, det egyptiska företaget satte endast upp glaspaneler på byggnadens fasad, samtidigt som invigningsdatumet sköts fram till 2013 och så småningom helt lades ner. Chockerande bilder av hotellets insida, liknande ett jättelikt parkeringshus i betong, spred sig över världen men ingen mer information om vad som pågick. Skyltar med texten ”förbjudet att beträda området” hängdes upp runt anläggningen och beväpnade vakter ställdes upp framför ingångarna, men inte ett ljud om bygget kom från regimen. År 2017 uppkom tecken på att bygget var igång igen, nya byggnadsställningar dök upp från ingenstans och en plötslig uppbyggnad av entrévägar påbörjades. Men nordkoreanska ledningen har ännu inte uttalat sig om dessa uppgifter. Kan bygget äntligen vara på väg att avslutas?