Hur du tar bra foton av objekt som rör på sig

Det här med att få bra foton på saker och ting som rör på sig är ett ständigt sjå när man vill bli en bättre fotograf. Det spelar egentligen ingen roll om man bara tar semesterbilder på familj och vänner eller om man är en professionell fotograf med jobb på bröllop och ute i naturen. Att objekten är i rörelse kan ge en bättre slutprodukt, det kan kännas mer avslappnat och äta när ingen behöver posera hela tiden, men det kan också vara ett större jobb att få till en bra bild när ingenting verkar funka. Vi har samlat lite saker som du kan tänka på när det kommer till att fota det som rör sig.

Problem även för nya kameror

För alla oss som tänkte sig att det här skulle upphöra när de nya, digitala kamerorna dök upp så blev det en kalldusch när man försökte ta foton på det som rörde sig. Fokuset hängde inte med och det blev precis lika suddigt som när man tog foton med en gammal, hederlig kamera med film i. Så vad kan man då göra för att få en bättre bild med en digitalkamera?

Använd dig av så kallad slutartid

Slutartiden är tiden det tar för kameran att fokusera och faktiskt ta bilden. Det du vill är att komma upp i en slutartid som ligger på minst 1/500-del av en sekund, eller ännu snabbare. Detta gör att fotot tas i mindre än ett ögonblick, och du kan fånga alla som rör sig på ett perfekt sätt. Kolla upp vilken slutartid din kamera har för att veta ifall detta är något du kan fixa till.

Kolla upp din bländare

Bländaren är en annan grej som kan göra det svårare att ta bra bilder i fart. För att kunna bli bättre måste din kamera få upp ett så kallat f-stopp, vilket gör att mer ljus kommer in i bländaren. Tänk bara på att det här kan leda till att du inte får så bra djup i bilden, vilket kan påverka hur nöjd du blir med resultatet.

Använd blixten för en gångs skull

Det är länge sen man behövde dras med en stark blixt på sin kamera, och oftast är detta det första man stänger av när man får en ny mobil eller en kamera som man vill kunna vara lite diskret med. Du ska dock inte vara rädd för blixten i det här läget, den kan hjälpa dig rejält när det kommer till att få bra rörelsebilder. Du kan dessutom få bra bilder i platser med dåligt ljus. Ett varnande finger måste dock lyftas här om du vill ha kameran med dig på ett sportevent eller annan offentlig plats, eftersom blixten är ganska distraherande och kan påverka spelaren eller idrottaren på planen.